Background Image

Mayonaise
** Basis recept **

0 0
Mayonaise

Deel het op uw sociale netwerk:

Of u kunt deze url kopiëren en delen

Ingredienten

Porties aanpassen:
1.5dl Eierdooier
0.5dl Azijn
15g Mosterd
8,5dl Olie
Peper
Zout

Zit dit recept in mijn kookboek

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Kies voor smaak, maak zelf mayonaise!

Categorieën:
  • Ei
  • Mosterd
Herkomst:

Ingredienten

Uitleg en bereiding

Delen

Het is een van de meest bekende sausen onder ons Nederlanders. We zijn er gek op en dan vooral bij de friet. Mayonaise is gemakkelijk om te maken en het staat binnen 10 minuten op tafel. Er zijn verschillende recepten en manieren om mayonaise te maken, maar allemaal hebben ze olie, ei, mosterd en een zuur als basis.

Stap voor stap

1
Check

Maak een kom vetvrij door hem goed af te wassen en droog te maken. Zet de kom schuin op een handdoek.

2
Check

Doe de eidooier, het citroensap en de mosterd in een kom met een snuf zout. Voeg het zout al direct toe bij het eidooier, zo kan het zout het beste oplossen. Klop met de garde alles goed door elkaar tot het één geheel is.

3
Check

Voeg nu druppelsgewijs de olie toe en klop stevig door. Ga je te snel, stop met het toevoegen van olie en klop eerst even goed door voor je weer verder gaat met olie toevoegen. Blijf druppelsgewijs de olie toevoegen tot de olie op is. Je zult zien dat de gele ei-massa langzaam veranderd in een mooie romige, crème kleurige saus.

4
Check

Variaties

Saffraanmayonaise
Laat een paar draadjes saffraan in een beetje kokend water weken en roer ze erdoor.

Harissamayonaise
Roer er naar smaak harissapasta door en voeg desgewenst een scheutje rozenwater toe.

Citroenaioli
Pel een paar tenen knoflook, wrijf ze met een snufje zout in een vijzel tot een fijne pasta en roer ze met wat geraspte citroenschil en een kneepje citroensap door de basismayo.

Basilicummayonaise
Wrijf verse blaadjes basilicum met een snufje zout in een vijzel tot pulp en roer ze door de mayo – je kunt ze een beetje grof laten of door een fijne zeef wrijven.

Knoflookmayonaise
Pel een paar tenen knoflook en pers ze uit boven de mayonaise. Snijd wat takjes bladpeterselie fijn en roer door de mayonaise. Voeg een scheutje yoghurt toe, om het wat lichter te maken.

Sander Janssen

"May you always be surrounded by good friends and a better barbecue"

Beoordelingen recept

Er zijn nog geen recensies voor dit recept, gebruik een formulier hieronder om uw recensie te schrijven
vorige
Noorse saus
volgende
Cocktailsaus
vorige
Noorse saus
volgende
Cocktailsaus

Een reactie plaatsen