1 Eendenborst File | |
Pekel |
|
1,5l Water | |
125gr Zout | |
3el Basterdsuiker | |
1el kaneel | |
8 Jeneverbessen | |
2 Kruidnagel | |
Rub |
|
Kamarado's Bier BBQ Dry Rub | |
Zeezout |
Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken
Een prachtig stukje eend, heerlijk op een salade of uit het handje. Deze keer met de Kamarado’s Bier BBQ Dry Rub!
De Eendenborst kan warm gerookt worden met of zonder vetlaag. Het is maar net hoe je het hebben wilt. Bij het roken met een randje vet bestaat de mogelijkheid om deze kruiselings in te snijden. Je zou de Eendenborst ook koud kunnen roken. Zeker als de Eendenborst ingerold wordt in de vetlaag kan de koudgerookte eend als een delicatesse worden betiteld.
1
Check
|
Eendenborst pekelenMeng de ingrediënten voor de pekel en plaats hierin de eendenborst gedurende 8 uur. Na het pekelen halen we de Eendenborst uit het pekelwater, spoelen het af onder de kraan en leggen het op een stuk keukenpapier. Wij kruiden de Eedenborstfiles na het pekelen met de Bier BBQ Dry Rub van Kamarado’s en laten de files een uurtje drogen. |
2
Check
|
Eendenborst drogen |
3
Check
|
Eendenborst rokenNa een uur ga je eens beginnen met een klein vuurtje te stoken. Snij het vet van de eendenborst kruislings in en bestrooi hem met de Rub en wat zeezout. Als de rookoven of BBQ opgewarmd is hang of leg je de Eendenborstfilets erin. Laat de temperatuur ongeveer een drie kwartier rond tussen de 50/60°C schommelen. Gebruik voldoende rookchunks of rookmot. We mikken op een kerntemperatuur van +/- 40°C. |
4
Check
|
Eendenborst garenHet garen van de Eendenborst gebeurt voor een langere tijd op een lagere temperatuur of een kortere tijd op een hoge temperatuur. Als je kiest voor een lagere temperatuur hou dan ongeveer 100/125°C aan en gaar de Eendenborst gedurende twintig à dertig minuten. Bij een hogere temperatuur van 200°C laat je de Eendenborst garen gedurende een 10 minuten. Ik kies voor een hogere temperatuur als het laagje vet er nog op zit. Met een kernthermometer kun je zien of de kerntemperatuur van 60°C bereikt is. Dan is de Eendenborst van binnen nog mooi rood van kleur en lekker mals. |
5
Check
|
GietijzerKies je voor de hoge temperatuur gebruik dan een gietijzeren plancha (of een gietijzeren pan) op de en verhoog de temperatuur zodat deze gloeiend heet wordt. Schroei de eendenborsten aan beide zijden tot deze goudbruin kleuren en je een kerntemperatuur bereikt van 60°C. Laat vervolgens een tiental minuutjes rusten onder een losse folie. |
6
Check
|
Eet smakelijk! |