Background Image

Geklaarde boter
** Basis recept **

0 0
Geklaarde boter

Deel het op uw sociale netwerk:

Of u kunt deze url kopiëren en delen

Ingredienten

Porties aanpassen:
500g Roomboter

Voedingswaarde

735
Kcal
3076
KJ
14g
Water
0,7g
Eiwit
82,5g
Vet
0,7g
Suiker

Zit dit recept in mijn kookboek

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Er is een methode die ervoor zorgt dat je roomboter wel tot hoge temperatuur kunt verhitten, namelijk door de boter eerst te klaren. Daarbij kun je de boter tot 6 maanden bewaren in de ijskast.

Categorieën:
  • Melk
Herkomst:

Ingredienten

Uitleg en bereiding

Delen

Boter is een voedzaam en waardevol vet dat, indien van goede afkomst, veel vetoplosbare vitamines K, D en A bevat. Het is heerlijk om je eten of je spiegelei te bakken in roomboter. Echter, boter heeft één nadeel, namelijk dat het spettert en snel aanbrandt. Als je even niet oplet ontstaan er bruine spikkels in je bakvet en die smaken bitter en zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Boter klaren is een proces waarbij we de eiwitten uit de boter laten verdwijnen. Het zijn namelijk de eiwitten die snel verbranden, dat zijn de spikkels die in de pan bruin kleuren. Het product dat na het klaren overblijft noemen we ghee, het is een vet dat bijvoorbeeld in India veel wordt gebruikt. Daar noemen ze het ‘vloeibaar goud’. In de traditie van de Ayurveda wordt ghee gezien als een voedingsmiddel dat het spijsverteringsvuur opstookt en diep voedend en reinigend werkt. In Tibet maken ze van yakboter boterthee en men drinkt hier de hele dag door van.

Door het klaren van boter verwijder je niet alleen de eiwitten en het vocht waardoor je geen gespetter meer in de pan hebt, maar ook de lactose. Daarom is ghee geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Je kunt ghee kopen in de (natuur)winkel, maar je kunt de boter ook gemakkelijk zelf klaren.

Stap voor stap

1
Check

Laat de boter smelten in de pan op middelhoog vuur. Na verloop van tijd ontstaat er schuim op de boter, dit zijn de eiwitten, die schep je eraf. Laat de boter nu op het laagste vuur nog een tijd staan zodat het vocht kan verdampen, dit bevordert de houdbaarheid.

2
Check

Mocht er nog meer schuim naar boven komen, dan schep je dit er ook vanaf. Op een gegeven moment zie je dat alle eiwitten die nog over zijn lichtbruin kleuren en naar de bodem zakken.

3
Check

Nu kun je de boterolie voorzichtig afgieten door een fijn zeefje of door een koffiefilter. Door de koffiefilter gieten duurt iets langer, maar de ervaring wijst uit dat dit wel de helderste geklaarde boter oplevert.

Sander Janssen

"May you always be surrounded by good friends and a better barbecue"

Beoordelingen recept

Er zijn nog geen recensies voor dit recept, gebruik een formulier hieronder om uw recensie te schrijven
vorige
Croûtons
volgende
Tomaten ontvellen
vorige
Croûtons
volgende
Tomaten ontvellen

Een reactie plaatsen