Ingredienten
-
500g Roomboter
Uitleg en bereiding
Boter is een voedzaam en waardevol vet dat, indien van goede afkomst, veel vetoplosbare vitamines K, D en A bevat. Het is heerlijk om je eten of je spiegelei te bakken in roomboter. Echter, boter heeft één nadeel, namelijk dat het spettert en snel aanbrandt. Als je even niet oplet ontstaan er bruine spikkels in je bakvet en die smaken bitter en zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid.
Boter klaren is een proces waarbij we de eiwitten uit de boter laten verdwijnen. Het zijn namelijk de eiwitten die snel verbranden, dat zijn de spikkels die in de pan bruin kleuren. Het product dat na het klaren overblijft noemen we ghee, het is een vet dat bijvoorbeeld in India veel wordt gebruikt. Daar noemen ze het ‘vloeibaar goud’. In de traditie van de Ayurveda wordt ghee gezien als een voedingsmiddel dat het spijsverteringsvuur opstookt en diep voedend en reinigend werkt. In Tibet maken ze van yakboter boterthee en men drinkt hier de hele dag door van.
Door het klaren van boter verwijder je niet alleen de eiwitten en het vocht waardoor je geen gespetter meer in de pan hebt, maar ook de lactose. Daarom is ghee geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Je kunt ghee kopen in de (natuur)winkel, maar je kunt de boter ook gemakkelijk zelf klaren.
Stap voor stap
1
Check
|
Laat de boter smelten in de pan op middelhoog vuur. Na verloop van tijd ontstaat er schuim op de boter, dit zijn de eiwitten, die schep je eraf. Laat de boter nu op het laagste vuur nog een tijd staan zodat het vocht kan verdampen, dit bevordert de houdbaarheid. |
2
Check
|
Mocht er nog meer schuim naar boven komen, dan schep je dit er ook vanaf. Op een gegeven moment zie je dat alle eiwitten die nog over zijn lichtbruin kleuren en naar de bodem zakken. |
3
Check
|
Nu kun je de boterolie voorzichtig afgieten door een fijn zeefje of door een koffiefilter. Door de koffiefilter gieten duurt iets langer, maar de ervaring wijst uit dat dit wel de helderste geklaarde boter oplevert. |