Ingredienten
-
4 Tomaat
-
Uitleg en bereiding
Hoe goed de kwaliteit van tomaten in blik of passata tegenwoordig ook is, er gaat wat ons betreft niets boven verse tomaten als basis voor een saus of soep. Hier drie tips voor het ontvellen van tomaten.
Stap voor stap
1
Check
|
BlancherenDit is verreweg de bekendste manier om je tomaten te ontvellen. Breng een pan water aan de kook (of een flinke hoeveelheid in je waterkoker) en snijd ondertussen de kroontjes uit de tomaten. Maak met eens scherp mes een kruisje op de onderkant en vul een kom met ijswater. Leg de tomaten in het kokende water en haal ze na ongeveer een minuut eruit en leg met een draadspaan in het ijswater. Laat afkoelen en je haalt zonder enige moeite de velletjes eraf. Het enige nadeel: je moet hierbij in porties werken omdat de tomaten anders te lang koken. |
2
Check
|
RoosterenRoosteren is onze favoriete methode om tomaten te ontvellen. Niet alleen kost het amper moeite, ze krijgen ook nog eens veel meer smaak. Dit is dan ook de ideale manier als je er een saus of soep van wil maken. Verwarm je oven voor op 200-220 graden en snijd ze doormidden. Snijd de kroontjes eruit en leg ze met de snijkant op een bakplaat of in een ovenschaal. Rooster ze 15-20 minuten, of totdat de velletjes donker beginnen te kleuren. Laat ze enigszins afkoelen en trek de velletjes eraf. Heb je toevallig een keukenpincet? Haal dan hier de velletjes mee af. |
3
Check
|
DiepvriesDeze manier is het makkelijkste, maar ook de langste. Doe alle tomaten die je nodig hebt in een diepvrieszakje en vries ze minstens zes uur in. Haal ze vervolgens tien tot vijftien minuten van tevoren uit de vriezer en trek met een scherp mesje de velletjes er van af. |