Ingredienten
-
400 gr Zalmfilet(zonder huid)
-
2 Lente ui
-
1/3 Limoen
-
2 takjes Koriander
-
100 ml Sojasaus
-
1 tl Wasabipasta
-
10 plakjes Gember(toko)
-
1 el Kewpie Mayonaise(toko)
Uitleg en bereiding
Gerookte zalm van de kamado of een smoker is een regelrechte hit. Je kunt bijvoorbeeld een hele zalmzijde roken of deze heerlijke zalmbonbons maken. De zalmblokjes marineer je 2 uur in een smaakvolle marinade op basis van sojasaus. Daarna leg je de zalm op een geweekt cederhouten rookplank op het rooster van je kamado of smoker. Het rookplankje beschermt de zalm tegen de directe warmte van de houtskool, geeft een subtiel smaakaccent en zorgt tot slot ook gelijk voor een mooie presentatie van je zalmbonbons. Geloof ons maar, als je dit gerecht eenmaal hebt geproefd dan blijf je hem maken!
Stap voor stap
1
Check
|
VoorbereidingSnijd de zalmfilet in 10 gelijke stukjes. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Verwijder het steeltje en de zaadlijsten van de chilipeper en snijd het vruchtvlees in dunne ringetjes. Snijd de limoen in plakjes. Pluk de blaadjes van 1 takje koriander en snijd ze fijn. |
2
Check
|
Meng voor de marinade de sojasaus en de wasabipasta. Houd 10 ringetjes van de lente-ui en de chilipeper apart (bewaar in de koelkast) en meng de rest met de limoenplakjes en fijngesneden koriander door de marinade. Bestrooi de zalmblokjes met versgemalen peper, wentel ze door de marinade en laat ze 2 uur in de koelkast marineren. |
3
Check
|
BereidingWeek de cederhouten Wooden Grilling Plank 30 minuten in ruim water. Steek de Kamado/Smoker aan en breng, met het rooster, naar een temperatuur van 170 °C. |
4
Check
|
Dep de grillplank droog en leg de zalmblokjes erop. Plaats het plankje op het rooster een sluit de deksel van de Kamado/Smoker. Laat de zalm 8-10 minuten roken totdat deze een kerntemperatuur van 55 °C heeft bereikt; deze kun je meten met een thermometer. Pluk intussen de blaadjes van het tweede takje koriander en snijd ze in dunne reepjes. Laat de plakjes gember uitlekken. |
5
Check
|
Haal de grillplank uit de Kamado/Smoker en spuit de mayonaise over de zalm. Garneer met de chilipeper, de bosui, de sushigember en de koriander. |