Ingredienten
-
1.5dl Eierdooier
-
0.5dl Azijn
-
15g Mosterd
-
8,5dl Olie
-
Peper
-
Zout
Uitleg en bereiding
Het is een van de meest bekende sausen onder ons Nederlanders. We zijn er gek op en dan vooral bij de friet. Mayonaise is gemakkelijk om te maken en het staat binnen 10 minuten op tafel. Er zijn verschillende recepten en manieren om mayonaise te maken, maar allemaal hebben ze olie, ei, mosterd en een zuur als basis.
Stap voor stap
1
Check
|
Maak een kom vetvrij door hem goed af te wassen en droog te maken. Zet de kom schuin op een handdoek. |
2
Check
|
Doe de eidooier, het citroensap en de mosterd in een kom met een snuf zout. Voeg het zout al direct toe bij het eidooier, zo kan het zout het beste oplossen. Klop met de garde alles goed door elkaar tot het één geheel is. |
3
Check
|
Voeg nu druppelsgewijs de olie toe en klop stevig door. Ga je te snel, stop met het toevoegen van olie en klop eerst even goed door voor je weer verder gaat met olie toevoegen. Blijf druppelsgewijs de olie toevoegen tot de olie op is. Je zult zien dat de gele ei-massa langzaam veranderd in een mooie romige, crème kleurige saus. |
4
Check
|
VariatiesSaffraanmayonaise Harissamayonaise Citroenaioli Basilicummayonaise Knoflookmayonaise |