Ingredienten
-
1 Speenvarkenongeveer 8kg
-
500ml Sojasaus
-
500ml Olijfolie
-
6 teentjes Knoflook
-
15gr Zeezout
-
15gr Peper
-
Vulling
-
10 teentjes Knoflook
-
225gr Uigrof gesneden
-
225gr Wortelgrof gesneden
-
225gr Appelgrof gesneden
-
20gr Peterseliegrof gesneden
-
5gr Zeezout
-
5gr Peper
Uitleg en bereiding
Als je echt eens iets bijzonders wil voor een grotere partij dan is een speenvarken wel een hele goede keuze. Het is een enorme eye-catcher zo’n heel varken aan een spit* of in een grote bbq. Buiten de fantastische beleving smaakt het ook nog eens geweldig.
De lengte van een Speenvarken varieert. Als je hem aan een spit wilt bereiden moet je wel rekening houden met minimaal 80 cm lengte. Wil je hem in zijn geheel opgekruld bereiden hou dan rekening met 60×40 cm.
Stap voor stap
1
Check
|
VoorbereidingSmeer het varken in met snippers knoflook, zorg dat het er goed in gemasseerd is. Dit zorgt voor meer smaak. Als het er goed in gemasseerd is doe je de overgebleven stukken knoflook in de buikholte van het varken. |
2
Check
|
Doe naar eigen inzicht grofzout op de huid en masseer dit ook in. Het zout is cruciaal om de huid uit te drogen en een perfecte crackling te creëren. Voeg naar eigen inzicht zout en peper toe in de buikholte. |
3
Check
|
Vul de buikholte met grof gesneden uien, wortelen, appels, knoflook en peterselie. Als de buikholte is gevuld maak je deze dicht met slagerstouw. Zorg ervoor dat de buik goed dicht zit. |
4
Check
|
Masseer vervolgens de soja saus in de huid. Dit zorgt voor een goud-bruin kleurtje. |
5
Check
|
BereidingEen speenvarken van 8 kilo heeft ongeveer 6 uur aan het spit nodig. |
6
Check
|
Smeer af en toe olijfolie op het varken met een basting kwast om de crackling te verbeteren. Het speenvarken is klaar als deze een kerntemperatuur heeft van 70°C of hoger. Gebruik om dit te meten een kerntemperatuurmeter. |
7
Check
|
Belangrijk is om het varken naar de plaats waar je het wilt serveren brengt voordat je het spit verwijderd. Het kan zijn dat het varken uit elkaar valt als je dit andersom doet. Zet het roteren uit en gebruik theedoeken of ovenhandschoenen om het spit eraf te halen. Je hebt twee personen nodig om het varken te verplaatsen. |
8
Check
|
Als het varken op de goede plaats ligt kun je het spit verwijderen. Snijd vervolgens het varken aan en serveren maar! |