Background Image

Speenvarken
aan het spit

0 0
Speenvarken

Deel het op uw sociale netwerk:

Of u kunt deze url kopiëren en delen

Ingredienten

Porties aanpassen:
1 Speenvarken ongeveer 8kg
500ml Sojasaus
500ml Olijfolie
6 teentjes Knoflook
15gr Zeezout
15gr Peper
Vulling
10 teentjes Knoflook
225gr Ui grof gesneden
225gr Wortel grof gesneden
225gr Appel grof gesneden
20gr Peterselie grof gesneden
5gr Zeezout
5gr Peper

Zit dit recept in mijn kookboek

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Categorieën:
  • Vlees

Ingredienten

  • Vulling

Uitleg en bereiding

Delen

Als je echt eens iets bijzonders wil voor een grotere partij dan is een speenvarken wel een hele goede keuze. Het is een enorme eye-catcher zo’n heel varken aan een spit* of in een grote bbq. Buiten de fantastische beleving smaakt het ook nog eens geweldig.

De lengte van een Speenvarken varieert. Als je hem aan een spit wilt bereiden moet je wel rekening houden met minimaal 80 cm lengte. Wil je hem in zijn geheel opgekruld bereiden hou dan rekening met 60×40 cm.




Stap voor stap

1
Check

Voorbereiding

Smeer het varken in met snippers knoflook, zorg dat het er goed in gemasseerd is. Dit zorgt voor meer smaak. Als het er goed in gemasseerd is doe je de overgebleven stukken knoflook in de buikholte van het varken.

2
Check

Doe naar eigen inzicht grofzout op de huid en masseer dit ook in. Het zout is cruciaal om de huid uit te drogen en een perfecte crackling te creëren. Voeg naar eigen inzicht zout en peper toe in de buikholte.
Doe ook naar eigen inzicht peper op de huid.

3
Check

Vul de buikholte met grof gesneden uien, wortelen, appels, knoflook en peterselie. Als de buikholte is gevuld maak je deze dicht met slagerstouw. Zorg ervoor dat de buik goed dicht zit.

4
Check

Masseer vervolgens de soja saus in de huid. Dit zorgt voor een goud-bruin kleurtje.

5
Check

Bereiding

Een speenvarken van 8 kilo heeft ongeveer 6 uur aan het spit nodig.
Zorg ervoor dat de meeste kolen onder de poten en de schouders liggen, omdat dit de dikste delen zijn. De minste kolen liggen onder het midden van het varken.

6
Check

Smeer af en toe olijfolie op het varken met een basting kwast om de crackling te verbeteren. Het speenvarken is klaar als deze een kerntemperatuur heeft van 70°C of hoger. Gebruik om dit te meten een kerntemperatuurmeter.

7
Check

Belangrijk is om het varken naar de plaats waar je het wilt serveren brengt voordat je het spit verwijderd. Het kan zijn dat het varken uit elkaar valt als je dit andersom doet. Zet het roteren uit en gebruik theedoeken of ovenhandschoenen om het spit eraf te halen. Je hebt twee personen nodig om het varken te verplaatsen.

8
Check

Als het varken op de goede plaats ligt kun je het spit verwijderen. Snijd vervolgens het varken aan en serveren maar!

Sander Janssen

"May you always be surrounded by good friends and a better barbecue"

Beoordelingen recept

Er zijn nog geen recensies voor dit recept, gebruik een formulier hieronder om uw recensie te schrijven
vorige
Bearnaisesaus
volgende
Smokey BBQ Saus
vorige
Bearnaisesaus
volgende
Smokey BBQ Saus

Een reactie plaatsen